گور باستانی استرک
گور تدفینی مرده سوزی متعلق به عصر آهن دو کشف شد. رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان گفت: با پایان فصل اول گمانه زنی و عملیات کاوش در محوطه باستانی جوشقان و استرک از توابع بخش مرکزی این شهرستان، گور تدفینی مرده سوزی متعلق به عصر آهن دو کشف شد.
محسن جاوری در نشست خبری خود با خبرنگاران افزود: گور تدفین های چند گونه و چندگانه در فصل اول گمانه زنی و عملیات کاوش در محوطه باستانی جوشقان و استرک، کاوش شد. وی ادامه داد: در این کاوش بیش از 15 مورد بقایای جسد انسانی با تدفین عادی و مرده سوزی کشف شد که فقط دو مورد آن تدفین عادی و بقیه تدفین مرده سوزی متعلق به عصر آهن دو است.
وی اظهار کرد: افزون بر این بقایای انسانی، داده های محدودی مانند ظروف سفالی و مهره های سنگی به عنوان هدیه در گورها نیز کشف شد. رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دستی کاشان با اشاره به معماری ساده این گورها، خاطرنشان کرد: شکل گورها نیمه مدور نزدیک به چهارگوش با یک، پی چینی و سنگهای لاشه و ملات گل است.
وی تصریح کرد: محل گورها بدون سقف بوده که در دوره های مختلف در بازه زمانی حدود 200 سال مکرر به عنوان محل تدفین استفاده می شده است. جاوری با بیان اینکه کشف گور های تدفینی مرده سوزی با قدمت دوره آهن، مصادف با ورود آریایی ها به ایران یعنی اواخر هزاره دوم پیش از میلاد است، افزود: فصل اول گمانه زنی و عملیات کاوش در محوطه باستانی جوشقان و استرک از 27 مهر 1395 تا اوایل آذر 1395 با صرف اعتباری بالغ بر 400 میلیون ریال از محل اعتبارات استانی انجام شد.
وی هدف اصلی از عملیات کاوش در این منطقه را ساماندهی و نجات بخشی محوطه باستانی که حفاری های غیرمجاز زیادی در آن انجام شده بود، بیان کرد و گفت: تشکیل پرونده برای ثبت در فهرست آثار ملی و نیز کسب اطلاعات در زمینه وضعیت تاریخی و باستان شناختی این منطقه از دیگر هدف های کاوش بود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان یادآور شد: افزون بر برپایی نمایشگاه از ابزار بدست آمده در این کاوش، اطلاعات بدست آمده در باره محوطه باستانی جوشقان و استرک در کتابی با عنوان محوطه تدفین جوشقان و استرک، منتشر خواهد شد. جاوری که سرپرستی فصل اول گمانه زنی و عملیات کاوش در محوطه باستانی جوشقان استرک و علمیات کاوش را بر عهده دارد، افزود: دکتر آرکادیوش سولتسیاک متخصص فیزیولوژی انسانی (انسان شناسی فیزیولوژیست) از دانشگاه ورشو و دو استاد باستان شناس از دانشگاه کاشان وی را در عملیات کاوش همراهی کردند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان وسعت محوطه باستانی جوشقان و استرک را از منتهی الیه روستای جوشقان تا منتهی الیه روستای استرک بیان کرد و گفت: عملیات کاوش در محدوده فصل اول کاوش در این محوطه باستانی در سطح بیش از یک هکتار انجام شد.
وی همچنین از آغاز فصل دوم کاوش در این محوطه باستانی در صورت تامین اعتبار خبر داد و تصریح کرد: برای این فصل بیش از یک میلیارد و 200 میلیون ریال اعتبار نیاز است. روستاهای جوشقان و استرک از توابع بخش مرکزی به ترتیب با جمعیت 2 هزار و یک هزار و 300 نفر در 22 و 17 کیلومتری کاشان قرار دارند.
یاری نامه: (منبع) پایگاه میراث فرهنگی کاشان www.kashancht.ir