قمصر
به گزارش کاشانگردی به نقل از سایت ایران گردی:
شهرستان قمصر کاشان در 25 کیلومتری جنوب کاشان و در ۴۰ کیلومتری شمال غربی نطنز واقع شده است.
قمصر از نظر حدود جغرافیایی در محدوده سیاسی و اداری استان اصفهان بوده و به لحاظ تقسیمات استانی زیر مجموعه شهرستان کاشان است.
جمعیت آن حدود 40 هزار نفر است که در میان دره ای بسیار سرسبز که طول تقریبی آن 9 و عرض آن 4 کیلومتر و دارای درختان متنوع و درختچه های گل محمدی می باشد واقع شده است.
نام قدیم این ناحیه قم سر بوده و از این منطقه جاده ابریشم عبور می کرده است و از دیر باز راهی برای رسیدن به سیلک بوده است.
قمصر یکی از قطب های تولید عرقیات گیاهی و گلاب در ایران است؛ که گلاب آن حتی در کشور های خارجی نیز شناخته شده بوده و دارای شهرت جهانی می باشد.
این دره ناحیه ای کاملا سرسبز مشتمل بر درختان میوه با تنوع و درختچه های گل محمدی می باشد. همه ساله در فصل بهار خصوصا اردیبهشت ماه می توانید شاهد جشنواره های باشکوه گلاب گیری در این شهر باشید شهرداری نیز امکانت خوبی برای مسافرین مهیا می نماید.
جغرافیای طبیعی و شهری قمصر :
قمصر دارای 7 محله بوده که عبارتند از :
سر رود، بالا، میان ده، سادات، پایین، فرفهان و بن رود از مناطق دیدنی قمصر علاوه بر مناظر طبیعی، بوستان ها و پارک های آن می توان اشاره داشت به چشمه آب معدنی صالح با چشم اندازی زیبا در دامنه کوه های فرفهان تمام فصول قمصر زیباست اما بهار و تابستان رؤیایی آن میزبان هزاران میهمان جویای آرامش است.
شهر قمصر هر چند در فاصله سی کیلومتری کویر قرار گرفته اما به دلیل اقلیم خاص کوهستانی و ارتفاع 2000 متر از سطح دریا و قرار گرفتن در میان کوه های مرتفع از آب و هوای معتدل و مطلوب بهره مند می باشد. به طوری که تابستانش مطبوع و معتدل و زمستانش قابل تحمل و از سرمای ملایمی برخوردار است.
تحولات تاریخی و فرهنگی قمصر کاشان :
در خصوص تاریخ قمصر به طور قطعی و بر اساس اسناد معتبر باید گفت :
کشف چند مسکوک در پای کوه های اشک که دارای ضرب داریوش اول هخامنشی، ضرب دوره سلوکیان و ضرب دوره اشکانیان است به عنوان معتبرترین سند در مطالعات بیانگر تاریخ حداقل 2500 ساله این دیار است. از سوی دیگر وجود گورستان های وسیع با اشیای مختلف دفن شده مؤید زندگی در دوره های کهن قبل از اسلام است.
محصولات و صنایع دستی قمصر کاشان :
در شهر قمصر نیز به علت الگوی غالب اقتصاد معیشتی در بخش صنایع دستی دستاوردهای زیادی در طول زمان به جای مانده است از مجموع صنایع دستی این شهر می توان صنعت قالیبافی، گلابگیری، صابون پزی و جوزقند سازی را نام برد.
از نظر نوع محصولات باید گفت انواع گونه گون محصولات سردسیری در قمصر وجود دارد نظیر :
بادام، گردو، فندق، زرد آلو، انواع گونه های گلابی، آلو زرد، انواع سیب درختی، به، گیلاس، خرمالو، انگور، هلو، الگ ( گونه ای از هلو) ترشه ( گونه ای از گلابی) انواع آلوچه برقانی (بخارا) اگرچه این محصولات حجم تولید محدودی دارد ولی به علت موقعیت آب و هوایی و آب و خاک قمصر، از بهترین کیفیت برخوردار است و علت آن تمرکز فوق العاده اسانس، نظیر گل و گل محمدی است. در این میان آلوچه خشک و سبز در آمد عمده کشاورزان شهر محسوب می شود.
آثار تاریخی قمصر کاشان :
در ۵ کیلومتری شمال قمصر و ۳۰ کیلومتری جنوب کاشان، در تنگنای رودخانه قمصر به طرف جلگه کاشان سدی موسوم به سد قمصر ساخته شده است.
تاریخ ساخت سد را به دوره سلطان جلال الدین ملکشاه سلجوقی (۴۸۵-۴۶۵ ه-ق) نسبت داده اند.
با توجه به شباهت های بسیاری که میان طرح و معماری ساختمان فعلی سد قمصر با سد قهرود وجود دارد این نتیجه حاصل می شود که سد مربوط به ملکشاه سلجوقی به مرور زمان تخریب گردیده و مجدداً در دوره صفویه (شاه عباس اول) سد فعلی بر روی شالوده سد باقی مانده از سد دوره سلجوقی احداث شده است.
دیوار سد در عمق دره در حدود ۴۰ متر طول و در سطح فوقانی در حدود ۸۰ متر طول و ۲۲ متر ارتفاع دارد. ضخامت دیواره سد ظاهرا در مرحله اول ساخت حدود ۱۴ متر بوده که بعدا به حدود ۲۶ متر افزایش یافته است.
مصالح مورد استفاده در سد سنگ و ملات ساروج می باشد.
ازجمله آثار برجسته وجاذبه های تاریخی قمصر که تاکنون مطرح نشده است کاروانسرای عباسی آن است .این کاروانسرا از سلسله کاروانسراهای دوران شاه عباس صفوی است که در 2 کیلومتری از شهر قمصر در مسیر کاروان رو تاریخی کاشان قهرود اصفهان بنا گردیده است .
به طور کلی کاروانسراهای عباسی به لحاظ معماری به دو دسته تقسیم می شوند : کاروانسراهای دشتی وکاروانسراهای کوهستانی . کاروانسرای قمصر از جمله کاروانسراهای کوهستانی است .
از جمله ویژگیهای این کاروانسرا نزدیکی آن به شهر قمصر و تاثیر فوق العاده آن درتاریخ این دیار است .به این ترتیب که به مثابه کانونی در مسیر مهمترین راه سراسری تاریخی و شاهی کشور امواج مختلف تاریخی اجتماعی وفرهنگی و…زیادی به قمصر ارسال داشته و این وضعیت باعث گردیده تا از شدت انزوای قمصر کاسته شود زیرا چه بسیار افراد معروف و مهجوری که در اثر عبور از این راه اصلی و توقف در این کاروانسرا به قمصر نیز سفر ونیم نگاهی داشته اند وبرخی از ایشان برگی از اوصاف این سامان را نگه داشته اند.
ازجمله عزیمت شاه عباس دوم و لشگریان سدیدالسلطنه قاجار و حاج سیاح و…به قمصر است.
موزه گلاب قمصرنیز در خانه تاریخی ذاکریها از بناهای تاریخی دوره قاجار یه و در فضایی به مساحت ۵۰۰ مترمربع ایجاد شده و ابزار و ادوات گلاب گیری در سیر زمان و اسناد تاریخی با پیشینیه هزار سال به نمایش گذاشته شده است.
اقدامات بخش خصوصی:
باغ پرندگان قمصر کاشان، با ۱۰ هزار هکتار وسعت و صد میلیارد ریال سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی، دارای هزاران قطعه پرنده و چرنده از ۱۷ کشور جهان و پرندگان و چرندگان بومی ایران است که طی سال های اخیر احداث گردید
باغ پرندگان قمصر کاشان ضمن داشتن چشم انداز زیبای کوهستانی، دارای سالن کنفرانس و سالن غذاخوری برای سرویس دهی به بیش از ۳ هزار نفر در یک ساعت می باشد.
یاری نامه (منبع) : سایت ایران گردی www.seeiran.ir